IvnNL

Een speciale plaats voor wetenschap en technologie

architecture

Astronomische Waarnemingscentra

Astronomie

Sterrewacht Leiden

De Sterrewacht Leiden is een sterrenkundig observatorium in de stad Leiden.

Het werd in 1633 door de Universiteit van Leiden geopend en is het oudste nog functionerende universitaire observatorium ter wereld (voor die tijd was het astronomisch onderwijs aan de middeleeuwse universiteiten hoofdzakelijk theoretisch en werden de waarnemingen verricht met particuliere apparatuur in plaats van met universitaire apparatuur.

Het oorspronkelijke observatoriumgebouw wordt niet meer gebruikt voor astronomische waarnemingen; in 1860 verhuisde de Leidse Sterrewacht naar de Witte Singel en in 1974 verhuisde het naar het noordwestelijk deel van de binnenstad. De afdeling sterrenkunde is de grootste van Nederland; zij geniet wereldfaam en wordt gebruikt voor onderzoek in een breed scala van astronomische disciplines.

Prominente astronomen en natuurkundigen als Willem de Sitter, Jan Oort, Einar Herzsprung, en Jacobus Kapthein werkten op het observatorium.

In 1938 werd het station Leiden Zuid in Zuid-Afrika geopend. Het heeft 40 jaar gefunctioneerd.

Sonnenborg Observatorium

Het Sonnenborg Observatorium is een openbaar astronomisch observatorium en museum in de stad Utrecht, open voor het publiek. Het observatorium werd in 1853 opgericht aan de Universiteit van Utrecht, en van 1854 tot 1897 was het de thuisbasis van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Een van de instrumenten van het observatorium is de celestaat. In 1940 werd de “Utrecht Solar Atlas” (atlas van de lijnen van het zonnespectrum) gepubliceerd. De asteroïde (10962) Sonnenborg is naar het observatorium genoemd.

Gereedschap:

  • Celostaat.
  • Fraunhofer-telescoop (1826) met Bernard Lyot H-α filter
  • Lichtenknecker VAF 200 mm achromatische refractor
  • 14″ Celestron (Schmidt-Cassegrain systeem)
  • 260-mm Steingeil telescoop (1863)
  • Meridian Circle

Hoofden van het observatorium:

  • 1937-1963 – Minnart, Marcel
  • 1965 – De Jager, Cornelis

Dwingeloo Radiotelescoop

Dwingeloo Radiotelescoop is een radiotelescoop in de stad Dwingelo in het noordoosten van Nederland. De bouw van het observatorium begon in 1954 en de telescoop werd voltooid in 1956. De radiotelescoop heeft een diameter van 25 meter en was ten tijde van zijn oprichting de grootste radiotelescoop ter wereld.

In 2000 was de telescoop nog niet officieel in gebruik. Sinds augustus 2009 is de radiotelescoop een object van nationaal patrimonium. In juni 2012 werd de antenne van de radiotelescoop verwijderd voor restauratie. De restauratie werd uitgevoerd door de organisatie “C.A. Muller Radio Astronomie Station” (“CAMRAS”). De antenne is in november 2012 teruggeplaatst in de telescoop.

Paul Boven (JIVE, CAMRAS) heeft samen met radioamateurs en amateurastronomen de telescoop gebruikt voor projecten, waaronder EME (Earth-Moon-Earth), dat mensen op verschillende punten op het aardoppervlak in staat stelt via de maan te communiceren. Bij deze methode wordt een radiosignaal dat wordt uitgezonden vanaf een punt op de aarde gereflecteerd door het maanoppervlak en bereikt het een antenne op een ander punt op de aarde.

De radiotelescoop is eigendom van ASTRON, een radioastronomisch instituut in Nederland. De radiosterrenwacht van Dvingelo huisvest ook het grootste deel van het ASTRON-personeel en is de testlocatie voor de LOFAR-radio-interferometer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *